Репродуктивна психология

Репродуктивната психология е клон от психологията фокусиран върху емоциите съпътстващи бременността и следродилния период. Основен фокус на работа е и регулирането на нивата на стрес при двойки с репродуктивни проблеми и адаптацията им по време на асистирана репродукция.

Двойки с репродуктивни проблеми

Репродуктивните проблеми са изпитание за личността и партньорската двойка на физическо, психично, емоционално и социално ниво. Психологичната подкрепа по време на лечението на репродуктивен проблем е от съществено значение за устойчивите и стабилни отношения в партньорската двойка и доброто емоционално състояние на всеки от партньорите.

Прочетете още: Асистирана репродукция и партньорски отношения („Заедно в пълния смисъл на думата“)

Бременност

Бременността е период изпълнен с радост, мечти и надежди, но също така и страхове и не рядко високи форми на стрес. Източниците на стрес по време на бременност са най-различни, но като най-често срещани могат да бъдат посочени следните:

Прочетете още: Страх от раждане. Родилна тревожност.

Следродилен период

Следродилният период е време, което асоциираме най-вече с позитивни преживявания. Първите дни с толкова дълго очакваното бебе се считат за най-щастливите дни в едно семейство, но дори и в тези моменти нерядко срещани са тревожно-депресивните състояния. В първите две седмици след раждането на бебето при 70-80% от жените се наблюдава така нареченото състояние на „родилна тъга“ (blues baby), характерно с крайно позитивно настроение, сменящо се с крайно негативни емоции (плач, страх, стрес, тревожност и т.н.). Тези състояния в повечето случаи преминават в рамките на втората седмица след раждането, без намесата на специалисти, но има и случаи, в които се задълбочават. Когато настроението, възможността за справяне с ежедневните дейности, качеството на съня и апетита на родилката страдат, най-вероятно се касае за следродилна депресия – състояние, което може да увреди връзката с детето, отношенията в двойката и личността на родилката.

Прочетете още:

 

ЗАПАЗИ ЧАС
+359 888 430 203

Тревожност

Паник Атаки

Депресия

Психотерапия

Семейна терапия