Майчинството е свързано с динамични промени във физиологията, ендокринологията, имунната функция и поведението на жената, които започват по време на бременността и продължават в следродилния период. Редица изследвания предполагат, че майчинството е придружено от дългосрочни промени в мозъчната функция, а клиничният опит в психотерапевтичната практика сочи, че майчинството, като нова житейска роля, внася значителни личностни промени в живота на жената. В текста по-долу ви предлагам две кратки описания на изследвания относно промяната на структурата на мозъка по време на бременност и следродилния период, както и отговорите на дванадесет майки на въпроса: „Как майчинството промени личността ви?“.

През 2019 г. Националната Академия на науките в САЩ публикува изследване на структурните характеристики на мозъка при 12 021 жени на средна възраст. Изследването предоставя доказателства за връзката между броя на ражданията и стареенето на мозъка, като предполага, че потенциалните неврологични промени по време на бременността, могат да продължат и след периода на раждането и да забавят хода на невробиологичното стареене.

През 2010 г. Американска психологическа асоциация публикува изследване, проведено чрез изходно и последващо магнитно-резонансно изображение, направено две до четири седмици и три до четири месеца след раждане. Изследването сочи, че обемът на сивото вещество се увеличава с малко, но значително количество в различни части на мозъка. Установен е растеж в ключови части на средния мозък, както и в области свързани с мотивацията и поведението.

Редица изследвания в областта на психологията, психиатрията и неврологията представят доказателства за промени в когнитивните функции и поведенческите модели по време на бременност и в следродилния период.

В областта на психологията и психотерапията раждането се свързва и с новата житейска роля на майката , която предполага висока емоционална и социална значимост за личността. В практиката си като психолог и психотерапевт, често наблюдавам значително разграничаване на „живота преди да стана майка“ и „живота, след като станах майка“. Психологичните промени до които води майчинството и най-вече тези, които са с положителен акцент, не са широко популярна тема, а дискутирането им може да има благоприятно влияние както за бъдещите, така и за настоящите майки. Споделянето на опита от майчинството се счита за форма на превенция на депресивни състояния чрез създаването на усещане за принадлежност и съпричастност. Ето защо поканих дванадесет пациентки на болница „Селена“ да споделят отговора на въпроса :

Как майчинството промени личността ми?“

Станах по-уверена, по-организирана, по-толерантна към другите и по-философски настроена към всичко, което ми се случва.“
З.Б., 27г.

Един от най-големите плюсове лично за мен, свързан с раждане и отглеждане на бебето, беше чувството на вяра в тялото ми и способностите му да износи и даде живот.“
К.Б, 28г., майка на 3годишен син

….Ами не знам, винаги съм била отговорна и организирана, но станах може би малко по-спокойна и улегнала. Сега ще видим второто дете с какво ще ме промени.”
С.И., 36 г., майка на 18-месечно момиче.

Може би, че станах свидетел на това уникално чудо – раждането на едно дете, на един нов живот,който се появи чрез мен на този свят! Това няма начин да не те промени към по -добро! Станах изключително спокойна.”
И.Д, 26г., майка на 8-месечно момиченце

Психически-станах по-зряла и отговорна,по-сериозна, и осъзнах,че животът не е само пътувания, забавления и купон, а също и станах 45 кг.“ 
Р.К, 29г., майка на близнаци 1г.

Преди да родя бях по-нефелна. При всяко пазаруване в хипермаркет ми ставаше лошо, повече се изморявах, бях по- черногледа, събуждах се сериозна и ми трябваше време да вляза в деня. Сега, въпреки че кърмя 14-месечния си син по 5-15 пъти всяка нощ, се чувствам здрава като кон и много по- издръжлива.’’
Мария Д., 30г

Чувствах се (и все още се чувствам) горда от това, че съм Майка. Чувствам се по-силна!  Друго в психиката ми… май не се е променило… Аз и преди това си бях отговорна.
Иначе във външния вид, като че ли косата ми е по-здрава от преди, чувствам се по-секси (може би благодарение на фитнеса, наречен Дете).‘’

К.Т., майка на момче на 18 месеца

Не знам дали майчинството е променило личността ми, но определено подсили някои от личностните ми черти и начин на мислене. Насочих вниманието си към осъзната грижа за вътрешния ми свят, новите емоции, които неминуемо се появяват с майчинството и определено „пренаредих“ важните за мен неща.
К.И., 30г.

Личността ми придоби нови форми. Преоткрих възможностите си, любовта си, начините ми за справяне с всички предизвикателства на майчинството. Партньорската ми роля със съпруга ми стана по-богата, вече не бяхме само съпрузи, а и родители. Всички трудности се опитвахме да ги използваме за да ни сплотят още повече. Научих се да бъда по-уверена и открих своята вътрешна устойчивост.
С.С., 33 години, майка на две деца

Как ме е променило – От малка винаги тръпки са ме побивали само като се сетя за момента на раждане, доста тежки случаи имаше покрай мен и никога не съм имала намерение да раждам нормално. С напредване на бременността обаче, фокусът се изместваше върху това кое би било добре за бебето, а не за мен. До този момент не можех да си представя, че тялото ми би могло да издържи на болката, но…изненада. Станах по-организирана и експедитивна, по-търпелива и по-отговорна. Какво още ще изскочи не е ясно, ама за година и половина толкова.
В.А., 30г.

Майчинството промени личността ми със сигурност. Направи ме много по-уверена, по-организирана, по-целенасочена, по-устремена и не на последно място – по-щастлива! Но не мога да крия, а и психотерапевтът ми много добре знае, че ме направи и доста по-тревожна. И все, пак за сметка на всички плюсове изброени по-горе, равносметката е ясна – майчинството ме направи много по-добър и силен човек.
А.К., 39г., майка на 11-месечно бебе

Не бих казала, че майчинството променя личността – то изгражда такава. Докато преди просто сме съществували – работа, вкъщи, бар, сън, работа, вкъщи…. След раждането животът на майката добива смисъл. То ни кара да открием чувства и емоции и черти от характера, които не сме предполагали , че имаме. Погледа над нещата от живота с очи на майка. Ставаме по-състрадателни, по-амбициозни, по-отговорни. Майчинството отключва човечността, стремежа да превърнем този свят в по-добро място за децата си!
К.Д, 33г., майка на 3 момчета

 

Използвана литература:

Maternal Personality, Parenting Cognitions and Parenting Practices, Marc H. BornsteinChun-Shin Hahn O. Maurice Haynes

https://www.pnas.org/content/116/44/22341.short

https://www.apa.org/news/press/releases/2010/10/mommy-brain

Статията е част от съдържанието на сайта: https://agselena.com

(оригиналният текст)

Майчинство и професионални интереси

Криза на идентичността

Следродилна депресия при бащите

Асистирана репродукция и партньорски взаимоотношения

Следродилна депресия

Страх от раждане и родилна тревожност

Раждане и психологична подкрепа